4 kruiden die troost bieden bij moeilijke dagen
04 augustus 2022 

4 kruiden die troost bieden bij moeilijke dagen

Verdriet, rouw, moeilijke momenten, ze zijn deel van het leven. Het klinkt cru, maar het hoort erbij. En ze komen uit het niets, heel vaak onverwacht. Het katapulteert je naar een overload aan (soms mooie, soms minder mooie) herinneringen, wat je nog verdrietiger maakt

Kruiden zorgen niet enkel voor comfort bij bepaalde symptomen, ze werken ook op je hoofd en hart. Ze kunnen ons helpen en comfort bieden tijdens het verwerkingsproces. Weet wel, als je professionele begeleiding nodig hebt, dat kruiden dit nooit kunnen vervangen. Ze brengen je comfort, de dikke knuffel die je op dat moment nodig hebt.

Het gebruik van kruiden tijdens de rouwperiode

Iemand verliezen die belangrijk voor je is, is altijd moeilijk. Of het nu gaat om een (naast) familielid, een dierbare vriend of kennis of huisdier, de rouwperiode is nodig. Rouw heeft een emotionele, fysieke en geestelijke impact op ons, net als verdriet in het algemeen.
Troostende woorden, professionele begeleiding waar nodig, maar soms heb je die extra knuffel nodig. Dat beetje extra dat ons comfort geeft om door te gaan, om je door je verdriet te helpen. Sommige mensen zijn op zoek naar iets wat hen beter de slaap doet vallen. Anderen hebben dan weer nood aan iets wat hun hoofdpijn of stress vermindert, of iets wat hen kan helpen om het hart weer te helen. Kruiden helpen ons al eeuwenlang, ook voor emotionele en geestelijke ondersteuning.
Ik zocht enkele kruiden voor je uit die deze dikke knuffel bij verdriet, rouw en andere moeilijke momenten bieden.

Pepermunt

De eerste is pepermunt. Een heel herkenbare geur en smaak en net dat dagdagelijkse geeft ons ook comfort. Bovendien werkt de geur en de smaak van pepermunt oppeppend.

Het helpt ons om ons hoofd leeg te maken en weer te focussen. Het helpt ons om door te gaan in tijden van verdriet.

Pepermunt om hoofdpijn te verlichten

Bij hoofdpijn van stress of verdriet, kan je een heel sterk infuus van pepermunt zetten. Laat hierin een washandje weken. Leg je comfortabel neer, sluit je ogen en leg dit washandje gedurende een kwartiertje op je voorhoofd. De hoofdpijn zal verlicht worden.

Hartgespan (beter gekend als Motherwort)

Hartgespan, de naam zegt het zelf. De Latijnse naam is Leonorus cardiaca, “Leeuwenhart”. Het is een krachtige plant, beschermt het hart. Het is ook een typisch kruid voor vrouwen om de hormonale en emotionele balans te bewaren of terug te vinden. Dat brengt me op een idee om eens een blog te maken over de naamgeving bij kruiden, ook een heel interessant onderwerp.

Motherwort behoort tot de muntfamilie, net als pepermunt. Het geurt niet zo aangenaam als verschillende soorten munt, maar het heeft wel een zeer specifiek aroma. Het kan ook echt bijna overal groeien.

Voor kruidenkenners is het een kruid dat de balans in de natuur perfect aantoont. Hartgespan heeft namelijk de kracht om precies dat te geven wat je nodig hebt. Zeker snel een eigen blogbericht waard.

Roos

Ik vertel het mijn trouwe volgers al jaren: de roos is het kruid bij uitstek om je beter te voelen. Heb je een mindere dag: zet jezelf een kop rozenthee of koop jezelf een mooi boeketje rozen. De geur alleen al biedt soelaas. Het is de bloem bij uitstek dat symbool staat voor liefde en vergeving (ook voor jezelf).

Zo maak je rozenknop thee

Neem enkele rozenknoppen (ongeveer 1 theelepel voor een mok en overgiet met kokend water. Laat gedurende 10 à 15 minuten infuseren. Drink het geheel mindful op: ruik eerst goed aan de thee, en neem de smaak in je op terwijl je drinkt. Een verwenmoment voor jezelf.

Meidoorn

Meidoorn is een klassiek kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt om het hart te versterken. Daarnaast wordt het ook als natuurlijk kalmeringsmiddel ingezet, als het allemaal even wat te veel wordt.

De meidoorn helpt je om door te gaan, om terug te streven naar hoop, liefde en geluk. Het helpt eveneens om het zelfvertrouwen terug te brengen.

Natuurlijk zijn dit niet de enige kruiden die je kunnen helpen om verder te gaan en je verdriet, rouw en angst een plaats te geven. Denk maar aan lavendel, tulsi, kamille, sint-janskruid, citroenmelisse, linde, citroenverbena,…

Als je verdriet hebt, in de rouw bent of een moeilijk periode doormaakt, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Jezelf de tijd te geven om dat verdriet te voelen en het een plaats te geven. Kruiden kunnen je daar bij helpen, praten met de juiste mensen om je heen, of net via professionele hulp. Nee, je faalt niet als je hulp vraagt. Dit zijn de dingen des levens.

Het enige wat we eraan kunnen doen is er zijn voor elkaar. Zorg goed voor jezelf, lieve lezer.

About the author
Place comment