De kunst van dagdromen

Een andere manier van mediteren, of gewoon even tijd voor jezelf nemen is dagdromen. Gewoon wat “lummeltijd” zoals mijn therapeut het omschrijft…

… een goede vriend van ons omschrijft het dan weer als vogeltjes kijken. Ik hou het graag bij dagdromen. Want echt gewoon voor me uit staren. Dat is het ook weer niet (voor mij persoonlijk). En dagdromen… werkt ook nog eens positief op de wet van aantrekking. What’s not to like?!

When the soul wishes to experience something she throws an image of the experience before her and enters into her own image.
~ Eckhart Tolle

Weet jij eigenlijk waar al je gedachten doorheen de dag over gaan? Het lijkt misschien een stomme vraag, maar dat is het niet. De meesten onder ons hebben namelijk geen idee welke drama’s er allemaal in ons hoofd afspelen. “Wees voorzichtig wat je wenst, misschien krijg je het wel gewoon.” Het is een gekende uitspraak, vooral gekend in het Engels (“Be careful what you wish for”, nvdr). De wet van aantrekking die op ons allemaal van toepassing is. 

Tenzij we er bewust mee aan de slag gaan, worden onze alledaagse gedachten dus het universum in gestuurd. We doen elke dag wat we moeten doen en we converseren met verschillende andere personen, via verschillende media. Doorheen deze normale gang van zaken, komen onze zorgen, angsten en zelf-kritiek even piepen. Hoe gaat het met jou vandaag? Wel, als je een beetje verder kijkt, zal je zien dat de realiteit een spiegel is van al je gedachten. 

En zo zat ik dus vorige week bij mijn therapeut. “Jij kan niet niets doen,” was de moraal van het verhaal. Maar weet je, we moeten echt wel onze batterijen opladen. Mijn eerste reactie was: “ja, logisch toch.” Eigenlijk zou ik al veel beter moeten weten. Want waarom blijf ik altijd maar bezig: juist, om “niet te moeten denken”. Valt dat even tegen. 

Dus plan ik, op aanraden van mijn lieve therapeut, elke dag wat tijd in om te lummelen. Lummeltijd zoals zij het noemt. De kunst van het niets doen. Ik noem het liever dagdromen. Want tijdens de lummeltijd, plant ik heel wat dromen in mijn hoofd. Ik mediteer als het ware op mijn eigen manier. Waar wil ik naartoe met mezelf? Hoe wil ik groeien als persoon? Maar altijd op een positieve, relaxte manier. Misschien niet helemaal wat ze me vroeg. Het voel wel heel goed. Echt heel goed zelfs. 

Als je je constant zorgen maakt of er iets ergs staat te gebeuren… wel, dan zou dat wel eens gewoon kunnen worden. Ook als je tegen jezelf zegt dat je hoopt dat iets niet gaat gebeuren, ben je er jezelf nog zorgen over aan het maken. En dat is dus niet de bedoeling. De kunst is om te dagdromen over wat je WEL wilt, en niet wat je niet wil. 

Nee, dat is niet makkelijk. Het is zeker geen makkelijke klus om jouw manier van denken op één, twee, drie te gaan aanpassen. Elke stap in de goede richting, is wel een goede stap. En dan is het een kwestie van volhouden. Word je bewust van je gedachten en draai ze om. Draai ze om naar iets waarbij jij je beter voelt. 

De manier waarop je naar de dingen kijkt zal stilletjesaan veranderen. In het begin gaan je gedachten je tegenwerken. Je zal misschien wat woede voelen, of wraak willen nemen. Ook deze dingen ga je weer vanop afstand bekijken en weer een stap in de positieve richting maken. En zo beklim je stap voor stap de emotionele trap, totdat je zelf in een meer positieve spiraal komt. Totdat je meer plezier, liefde en dankbaarheid gaat voelen. 

Je vertraagt bewust, je leeft bewuster en je bent meer in het moment. Je focust minder op wat er in het verleden allemaal is gebeurt. Wat de toekomst betreft: wat komt, komt. Elke dag een beetje verder in de goede richting doet echt wonderen. 

Begin al eens met op te schrijven waar jij wil staan binnen 6 maanden, binnen 1 jaar, binnen 5 jaar en binnen 10 jaar? Plan elke week iets voor jezelf, van een kappersbezoek, tot een wandeling in het park of het bos. En plan die dagelijkse lummeltijd in, al is het maar 5 minuten. Stap voor stap. 

Een wijs persoon zei ooit: “als je blijft doen wat je altijd deed, zal er niets veranderen.” Met andere woorden… verandering start bij je gedachten, de manier waarop je tegen jezelf praat en hoe je reageert op de situaties waarmee je in contact komt. 

Mooie (dag)dromen!

Man can learn nothing except by going from the known to the unknown.
~Claude Bernard

About the author
Place comment