Gloeiende thee of GluhTee

Toen ik enkele jaren geleden Thee met een Verhaal voor EclipsTV opnam, wilde ik dit recept er perse in. Een heerlijk alcoholvrij alternatief voor Glühwein, oftewele GluhTee.

Een ideaal moment om dat vandaag nog eens te delen: IJskoud buiten, tijd om gezellig wat wintermarktjes afschuimen... wat is er dan heerlijker dan een glühteetje om weer op te warmen. 

Dit recept is er eentje op basis van een Indische chai. Een typisch Indische Chai mengeling bestaat uit zwarte thee, kaneel, gember, kardemom en kruidnagel. Bij deze specifieke mengeling zitten nog wat zoete appelstukjes. Heb je enkel gewone chai in huis, of eentje op basis van rooibos? Dan kan deze ook perfect worden gebruikt. 

Eerst en vooral deel ik de aflevering waar ik het recept voor je uitleg: 

Het recept voor GluhThee

Wat heb je nodig voor 1 liter GluhTee?

  • 500 ml water
  • 500 ml appelsap
  • 1 sinaasappel
  • 1 à 2 stevige eetlepels losse chai thee (in een wegwerpbuiltje), afhankelijk van hoe sterk jij de thee wil laten doorsmaken. 

Hoe maak je GluhThee?

We nemen een stevige kom, en doen daarin 500ml water en 500ml appelsap. Het beste is om te gaan voor troebel sap, rechtstreeks van bij de appelboer.

Daarbij neem je een sinaasappel, je snijdt deze in 2 en de ene helft pers je uit en de andere helft snijd je in stukken en voeg je erbij.

1 à 2 stevige eetlepels van de thee erbij (in een wegwerpbuiltje, om geen fuzz met zeven te hebben) en gedurende een half uurtje laten sudderen. Het mag zeker niet koken, want zwarte thee houdt daar niet van.

De thee en de sinaasappel uit het mengsel.

Indien gewenst kun je er nog wat honing of siroop erbij voegen, maar de appelsap maakt het normaal al zoet genoeg. 

About the author
Place comment