Wat is yoga nidra?

Als ik je vertel dat yoga nidra een van de krachtigste begeleide meditaties is en dat 1u yoga nidra gelijk staat aan 4u slaap. Meer weten?

Sommigen lazen het al op mijn Instagram, sinds kort mag ik me yoga nidra teacher noemen. Een mooie toevoeging aan mijn activiteiten als ademcoach, theesommelier en mind-walk trainer. In het kort, ik help mensen om tijd voor zichzelf te maken. Maar wat is dat nu “yoga nidra”?

Ik volg al enkele jaren sporadisch yin yoga, op verschillende locaties, bij verschillende teachers. Ik hou van de rust die het mij brengt. Dat moment voor mezelf dat ik echt nodig had. En toen ontdekte ik yoga nidra, dankzij mijn breathwork facilitator mentor. Wat sprak me zo aan?

Iedereen kan het. Je kan het niet verkeerd doen… en vooral: het brengt diepe ontspanning. Het kan voor kinderen, mensen met burn-out, mensen in drukke jobs, langdurig zieke mensen, mensen op het einde van hun leven. Het brengt comfort. Ok, dat moest ik gewoon uitzoeken.
Ik deed enkele sessies mee en vertelde mijn mentor: dit wil ik mijn klanten ook meegeven. Dit wil ik dat ze ervaren. En voilà, hier staan we nu. Tof he!

Yoga nidra wordt ook wel yogische slaap genoemd. Het wordt echt al eeuwen toegepast en al vroege geschriften schrijven hierover. Je kan yoga nidra het beste omschrijven als een heel krachtige meditatie.

We ervaren hetzelfde gevoel alsof we in een diepe slaap zijn. We zijn wel nog wakker. En dat geeft een uniek gevoel, en een extreem ontspannen gevoel. Eigenlijk gaat het zelfs nog verder dan diepe ontspanning. We ervaren dat we diep vanbinnen geen stress ervaren, maar innerlijke vrede. Door Yoga nidra kunnen we naar dat gevoel teruggaan.

Zoals mijn teacher zegt: “Het brengt je van denken naar voelen, van doen naar gewoon zijn…

En het enige wat je ervoor hoeft te doen is gaan liggen, zorgen dat je comfortabel en warm ligt en je ogen sluiten. Ik zorg voor de rest en zorg dat de yoga nidra jou een veilige plek geeft om bepaalde emoties te onderzoeken en naar de essentie te gaan.

Ik zou hier een lijstje met de voordelen van yoga nidra kunnen opnoemen, maar iedereen ervaart het anders. Kom het gewoon ontdekken, in een van mijn individuele of groepssessies. In onze blogs kom je regelmatig een gratis yoga nidra sessie tegen.

Wanneer je regelmatig een yoga nidra sessie volgt, zal je fysieke en mentale gezondheid hier zeker de nodige voordelen uithalen. Het verandert namelijk je fysieke en emotionele reacties op stress, zowel op korte als lange termijn. Je krijgt nieuwe perspectieven. Je blijft kalm(er) en hebt meer controle, zelfs in het midden van een chaos.

En exact dat laatste is waarom yoga nidra zo populair is geworden tijdens de pandemie. Kom jij eens proberen?

Over de schrijver
Reactie plaatsen